Tuesday, September 11, 2012

Layer Marine Cheese Jam 2 Pagi...

6HB SEPTEMBER 2012 - KHAMIS


Lama dah buatnya tapi entah la.. baru nak buat N3 ni. Sejak balik dari menunaikan umrah tu sibuk bangat & mood untuk menaip memang tak de. Masa idea datang bekobar-kobar, ada je yang tak lengkap.. Gambar la, laptop tak de la, internet problem la. So, tangguh tangguh tangguh...

Lagi pun rasa nak tumpukan cerita ceriti tentang my jouney dalam blog travel ku tapi tu pun ala-ala dok buat pekasam je.. Dasar pemalas, gini le. kan kan kan..

Ok lah back to topik sebenar, selalunya aktiviti memcuba ni akan dilakukan di Taiping, my home town. Kali ni nak cuba buat kek layer marie cheese. Idea datang setelah membaca blog my sifu dalam bloq memblog ni, My Live My World.. Kak fairos buat kek ni yang resepinya diceduk dari internet.


Bahan-bahan yang diperlukan


Bila baca je sampai habis, kelihatan tiadalah perkataan membakar di dalam itu.. yang ada masukkan didalam peti sejuk... Wahhhhhhhhhhhh...!!!! I like... dan dan tu gak le i pi sms all the ingredient yang diperlukan pada my sis di Tepen. Bukan apa, if balik baru nak cari bahan, pakai tak buat le. Masa itu emas setiap saat di Tepen. Memang busy memanjang. Tak de masa nak ronda2 gitu. Banyak yang hendak diuruskan. Tapi wa ada masa nak layan tido.. hahahaha..


Layer by layer

Balik Changkat jering, mandi, sembahyang, dah dekat kul 12 tengah malam, letih yang teramat. Tapi bila tengok muka-muka "suci" anak-anak buah yang mengharap dan menunggu Mak Ayang dia membuat kek ni, maka ku gagahkan jua.



Sedia untuk dimasukkan dalam peti sejuk


Standard la if makcik masuk dapur. Bende sejam boleh jadi 2 jam sebab aktiviti dilakukan bersama si kecik. Ramai ooo peminat-peminat i.. Ala-ala  Kid Kicthen gitu. Suka layan dia orang. Ada-ada part bagi dia orang cuba. Apa lagi, happy bebonar le walaupun menguap hampir setiap saat, mata dah merah, selagi tak siap.. selagi tu la depa akan cuba gak mencelikkan mata... hahahahah.

Dan Hasilnya....

Sedia untuk di ngap... heheheehhe


Sowi la tak sempat nak tangkap gambar. Dah clear. Ni slice yang terakhir.. Tu pun baru teringat nak tangkap gambar.... heheheheh

Konklusi dari resepi hari ini - emm... semua kata sedap especially bebudak sebab manis bende ni. My father suka sesangat coz abah memang minat berbonar international food.. Ada gak yang kecewa sebab tak sempat rasa... hahahaha.. Bagi makcik lak, biasa-biasa je.. Bende yang makcik buat sendiri & nampak lak putih ala2 susu tu (sememangnya ada susu), tak le berapa nak masuk di tekak.. :-)

Sekian, kelas kita hari ini. jumpa lagi di resepi akan datang.. InsyaAllah.



p/s - Memandangkan gambar  hasil masakan ku tak sempat nak view cecantik, ku sertakan le gak gambar sebenar di mana resepi di ambill. Ni le rupa bentuk sebenar Layer Marine Cheese ni.. Kasi terliur sikit. 




4 comments:

  1. Hoye Hoye Hoye ... lawa apa Kek Chess Layer Ayang ... tak sia sia buat walau lewat malam. Buat la lagi :) kasik akak lak rasa ;) hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat lagi.. bolehhhhhhhhhhhhh.. tapi tak tau bila la.. apa2 pun kek ni akan mengingatkan ayg sesuatu - "condensed milk" hehhehehe..
      Akak tu kena le cari resepi br, leh i cilok.. muahahaha

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete